Donsanne

Regenpakkenweer in Noorwegen

2012-07-12 14:28:30 door DonSanne en is 2311 keer bekeken.

Donderdag 12 juli 2012.

BERGEN / SANDANE ? Noorwegen staat op jaarbasis bekend om een grillig klimaat. De zomers hebben hier gemiddeld een ?mild? karakter, maar desondanks kan het in extreme gevallen soms ook wekenlang zonnig en zelfs heel warm weer worden. Maar dit jaar lijkt tijdens ons verblijf in Noorwegen het weer niet goed haar best te willen doen.

Dinsdag 10 juli was het in Bergen echter grotendeels bewolkt en viel er slechts af en toe motregen. In vele andere jaren regende het bij aankomst op het Noorse vliegveld al hard na onze vlucht vanuit Amsterdam. De echte serieuze regen kwam enige nachtelijke uren en het op het vliegveld Flesland dan ook een behoorlijk natte bedoeling werd. Bergen is de tweede natste stad van de wereld en Vancouver in Canada de eerste natste stad is. In Bergen valt in de zomermaanden gemiddeld 500 mm aan neerslag.

Op woensdag 11 juli konden we echter van ?regenpakkenweer? spreken. Al het in Bergen nog droog was, begon het niet ver daarbuiten al te regenen en de regen ook de hoofdrol bleef spelen tot bij de aankomst in Sandane. Er trok deze dag een actief regenfront over en plaatselijk viel er ook veel regen. Tot ongeveer 25 km nog te rijden tot aan Skei regende het langs de fjorden dan ook even flink door. Bij slecht weer zijn de mooie bergen in Noorwegen dan ook minder goed zichtbaar, mede omdat de wolken in de bergen hangen. In de avonduren werd het in Sandane uiteindelijk toch droog, maar bleef het daarbij wel behoorlijk fris. Veel warmer dan zeg maar tussen 13 en 18 graden was het niet.

Ook vandaag (donderdag 12 juli) en de komende dagen belooft in Noorwegen het weer niet veel beter te gaan worden. Vanmiddag was er dan nog even een opleving en kwam er toch in Sandane even een blauw gaatje in het dikke wolkenpakket en kwam er even nog een waterig zonnetje tevoorschijn, waarop het tijdens zonneschijn ook meteen gevoelig iets warmer begon te worden. De rest van de week tot na het weekend staat regen ingetekend op de Noorse weerkaarten, met hoge neerslagkansen en slechts weinig zon en het daarbij gemiddeld 18 graden zal worden.

Het grillige weer dat Noorwegen kent heeft ook gevolgen voor het jaarlijkse Norsk Country Treff dat op vrijdag en zaterdag gehouden wordt. Als het toevallig mooi weer is, is dat mooi meegenomen, maar regent het gedurende de avonden is het altijd minder, vooral als de regen lange tijd stand houdt. Met het weer dat het op dat moment is zullen we het moeten doen en zit er dan ook niks anders op. Op het Norsk Country Treff is het zelfs midden in een julimaand een keer voorgekomen dat het ?s nachts maar 2 graden boven nul en de Noren het dusdanig gewend zijn dat zij gewoon in t-shirtjes met korte mouwen naar de artiesten stonden te kijken.

Archieffoto: In Noorwegen was het de hele middag regenachtig op woensdag 11 juli 2012. Foto bron: Don Sanne.

Verwante nieuws items

Geplaatst op:Onderwerp:

Donsanne.com